Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

VÄVSKROCK
Författaren Carl Herman Tillhagen har skrivit en bok om skrock omkring väven.
Vad du behöver tänka på i uppsättningen, alltså innan du börjar med själva vävandet.
1.      Vävstolen får inte sättas upp på en måndag eller under påskveckan.
2.      Däremot så är måndagen en bra dag när det kommer till varpningen. Varpar du en måndag kommer inslaget räcka längre.
3.      Varpningen måste ske under tystnad om du inte vill få otur med värvningen.
4.      När varpningen är klar ska du lägga varprumpan på korset i varpan, snurra varpan tre gånger motsols och säga: ”Vifta dej själv!” Då blir inslaget också drygare.
5.      Efter varpningsarbetet måste du sopa golvet. Du får inte sopa under tiden för då sopar du bort turen och om du inte gör det efteråt och det kommer in en gravid kvinna kommer barnet drabbas av svingesot (vet inte riktigt vad det är för sorts sjukdom, kanske tuberkulos, är det någon som vet?)
6.      Innan du börjar pådragningen måste du låsa dörren. Om det kommer in någon under pådragningsarbetet, som också det ska ske under tystnad, kommer väven med nästan 100 % säkerhet bli svår att arbeta med. Personen som kommer in kan nämligen ha ond fot. Att ha ond fot innebär inte att en person vill dig eller väven illa, det är bara en person som omedvetet sprider olycka kring sig. Eftersom du är så upptagen när du drar på en väv att du inte kan kolla i förväg vem som kommer är det alltså bäst att låsa dörren, kanske till och med sätta ut en vakt, för att säkra väven från olycka.
7.      Solvningen måste ske från höger, annars blir väven modstulen (dyster).
8.      Solvningen måste också vara klar på en dag, annars måste du ligga med klockar’n.
9.      Om någon kommer in i rummet under varpning, solvning eller skedning, måste personen säga: ”Högt skäl, gå rätt och väl! Högt skäl så innerligt väl!” Och samtidigt ta höga kliv. Så högt personen klev, så högt kommer skälet bli.
När väven är uppsatt kan du inte bara börja väva, du måste upprätta ett antal skydd så att inte väven krånglar. Börja med att:
1.      Svära åt väven.
2.      Dansa runt den.
3.      Se till att vävstolen står så att du inte sitter med ryggen mot dörren.
4.      Binda ihop benen på en katt och föra den genom vävstolen.
5.      Dra eld genom skälet. (Lägg ett glödande kol i skytteln och för skytteln tre gånger genom skälet.
6.      Peta in ett mynt och häng upp en ullsax någonstans i vävstolen
När du sedan börjar väva är det viktigt att tänka på det första du gör, de första inslagen, den första dagen och så vidare, eftersom det första kommer genomsyra resten av arbetet. Följande är då att föredra:
1.      De tre första inslagen ska vara halmstrån, de hindrar onda att skada väven.
2.      Första tråden måste slås in innan någon kommer in i stugan och ska klippas i tre delar.
3.      Den första vävdagen måste du väva så långt att väven täcker knäbommen, annars måste du ligga med prästen.

Du måste också tänka på att vävningen måste påbörjas i nymåne, men innan du börjar väva finns ett antal försiktighetsåtgärder du måste vidta
1.      När väven krånglar låt en granne komma in och väva tre trådar, det rättar till det felande.
2.      Om någon med ond fot kommer in och tråden går av på grund av det måste du bränna tråden i bägge ändar för att bryta förtrollningen.
3.      På söndagar kan du passa på att skapa ordning i trasslande trådar om du slår tre gånger med slagbommen samtidigt som kyrkklockorna ringer.
4.      Om skälet är för litet beror det helt enkelt på att du tar för små steg när du kliver runt i vävstugan, så se till att ta höga, friska steg om du ska få ett högt och lättarbetat skäl.
5.      Inget besök får gå ut samma väg som de kom in.
6.      Häng för sjutton upp tramporna när du inte väver! Annars kan trollen komma och väva när du inte är där!
När varpbommen skymtar börjar vävarbetet närma sig sitt slut, då ska du ta dig en kopp kaffe, ett s.k. gla’hålskaffe.  Det där ”hålet” som blir när väven snart är klar och vävbommen börjar skönjas mellan trådarna kallas många saker, så som:  gla’hålet, nakna gubben, hästen håller på att bli mager, bruden visar baken, karln visar röven.
Klart är iallafall att det på ett eller annat sätt är en händelse att uppmärksamma. När sedan nedklippningen ska ske så måste du tänka på följande:
1. Nedklippningen måste ske under tystnad, annars får du sorg i huset.
2. Om du inte stänger dörren kan någon riskera att komma in under nedklippningen, denne kommer då att dö inom ett år.
3. Det är väldigt viktigt att den tomma vävskeden tas bort så fort som möjligt ur vävstolen för OM det skulle komma in en gravid person och se den tomma vävskeden kommer barnet drabbas av missbildning.
4. Om någon i hushållet är gravid och nedklippningen sker snabbt och smidigt (dock utan den gravides närvaro) kommer förlossningen att gå snabbt och smidigt den med.
5. Omedelbart när väven är nedklippt måste du klippa av en bit av väven. Gå ut på gården och klippa bitar av tyget, ett i taget, samtidigt som du säger: Nu offrar jag åt norr, söder, öster, väster, åt gärdsrå, åt tomtrå, åt ture och åt elden. Du ska ta ett steg tillbaka in i stugan igen för varje ”offer” och den sista biten ska sedan slängas in i elden.
6. Äfsingarna får du inte kasta bort hur som helst eftersom de bär på sån stor magi kan den som får tag på dina äfsingar utöva nästan obegränsad magi över dig. Det sitter lika mycket av dig i dina äfsingar som i ditt hår eller dina naglar.
7. Du får inte heller bära kläder gjorda av äfsingar eftersom det också innebär att trollkunniga får makt över dig.
8. Äfsingarna får inte brännas, då blir det dålig skörd kommande år. Det enda rätta sättet att handskas med äfsingar är att gömma dem under en riktigt jordfast, tung sten och låta dem ruttna bort där.
9. Det sista du måste tänka på är att ha koll på alla dina solv, för om trollen får tag på dem kan de binda dina kreatur.
 

 

.